Een ijzersterk team | bouwsteen 3

Aanmoediging en waardering, de laatste van de 3 bouwstenen om een ijzersterk team te bouwen.  Elkaar als team motiveren om het doel te bereiken, dat is wat teams echt succesvol en onderscheidend maakt. In deze teams draait het niet om een paar sterren, nee iedereen is waardevol en belangrijk om optimale resultaten te halen. De teamleden kennen elkaar, weten elkaars talenten, vragen om hulp, moedigen elkaar aan, steunen elkaar. De verschillen worden geaccepteerd, overbrugd en benut. Zo ontstaat een sociale cohesie die de som van de delen zoveel krachtiger maakt dan de delen afzonderlijk. De verbinding tussen de schakels wordt zo sterk dat zij met veerkracht grote uitdagingen aan kunnen.

Margaret Heffernan verwoordt dit heel treffend in haar TedTalk (Nederlandse ondertiteling kun je aan zetten):

 

 

Zoals Margaret zegt vraagt dit om een andere rol van de leider en manager.

De leider creëert de juiste omstandigheden, zodat de teamleden elkaar aanvullen, elkaar kunnen motiveren, helpen en steunen. 

Dit is geen quick win. Er is tijd, energie en aandacht nodig om een goed team op te bouwen. Maar dit is wel de manier om  sociaal kapitaal te creëren. En dat is uiteindelijk wat het verschil maakt.

In deze 2 blogs kun je lezen wat de eerste 2 bouwstenen zijn voor het opbouwen van sociaal kapitaal:

En bouwsteen 3: Aanmoedigen en waarderen.

Pas ze alle drie toe in je bedrijf. Bouw zo een stevig fundament en een organisatie met veerkracht.

Succes!

 

Ik ben Esther Hoenderdos-Elsinger en het is mijn missie dat iedereen –gezond, niet gezond, begrensd, onbegrensd- binnen de eigen fysieke en mentale grenzen toegevoegde waarde kan leveren op een plezierige, gezonde, duurzame en flexibele manier door het effectief inzetten van talenten op basis van wederzijds respect en vertrouwen.

Wil jij  als ondernemer een ijzersterk team creëren en aan de slag met de 3 bouwstenen ?  Klik dan hier voor het maken van een afspraak.

 

Geen reactie's

Geef een reactie