De 7 kenmerken van een winnend team

Wat maakte het Nederlands elftal onder Louis Van Gaal zo krachtig? De kwaliteiten van de afzonderlijke spelers? Toeval, geluk?

Niks van dat alles. Louis wist een team te bouwen waarin men elkaar aanmoedigde en waardeerde. Waar men wat voor elkaar over had. Elkaar motiveerde en stimuleerde.

Wat is nu een kenmerk van een winnend team?

1. Meer dan sterren

In deze teams draait het niet alleen om de sterren, nee iedereen is waardevol en belangrijk om optimale resultaten te halen en mooie punten te scoren. De teamleden kennen elkaar, weten elkaars talenten, vragen om hulp, moedigen elkaar aan, steunen elkaar.

2. Verschillen benutten

De verschillen worden geaccepteerd, overbrugd en benut. Zo ontstaat een team waarbij de som van de delen zoveel krachtiger is dan de delen afzonderlijk. De verbinding tussen de schakels wordt zo sterk dat de organisatie met veerkracht grote uitdagingen aan kan.

3. Aanmoedigen en waarderen

Benut jij aanmoedigen en waarderen als tools  om een ijzersterk team te smeden? Moedig jij je team aan en laat jij vaak je waardering blijken, bijvoorbeeld over inzet, resultaten, creativiteit, enthousiasme, doorzettingsvermogen, durf……….?

Margaret Heffernan verwoordt de kracht hiervan heel treffend in haar TedTalk (Nederlandse ondertiteling kun je aan zetten):

 

 

4. Juiste omstandigheden creëren

Zoals Margaret zegt vraagt dit om een leidende rol van jou als ondernemer: de leider creëert de juiste omstandigheden, zodat de teamleden elkaar aanvullen, elkaar kunnen motiveren, helpen en steunen.

5. Geen snelle, wel duurzame winst

Er is tijd, energie en aandacht nodig om een goed team op te bouwen. Maar dit is wel de manier om  een veerkrachtige organisatie en ijzersterk team te creëren. En dat is uiteindelijk wat het verschil maakt.

6. Waardevol werk en keuzevrijheid

In deze 2 blogs kun je lezen wat er nog meer komt kijken bij het bouwen en houden van een ijzersterk team:

 

Hoe is het met jouw team? Wat kan jij nog verbeteren om nog mooiere resultaten met elkaar te boeken? En hoe ga jij dat doen?

Laat je me het weten?

Succes!


Ik ben Esther Hoenderdos-Elsinger. Ik help ambitieuze ondernemers een ijzersterk team en veerkrachtige organisatie te bouwen, zodat zij, op hun eigen voorwaarden, hun bedrijf kunnen laten bloeien en verder groeien.

Wil jij  als ondernemer een ijzersterk team?  Klik dan hier voor het maken van een afspraak voor een Skype-assessment-sessie.

Geen reactie's

Geef een reactie