5 lessen die ik leerde van een dove deelnemer

Iris is vanaf haar babytijd doof en onze eerste dove deelneemster. Zij neemt deel aan de training die ik samen met Petra Fehring van de Academie voor Virtueel Professionals geef voor startende online ondernemers.

Iris neemt 2 gebarentolken mee en gedrieën voegen ze iets extra’s toe aan deze twee dagen. Zij leren ons namelijk veel over de onwetendheid van horenden over doven en slechthorenden:

  • We worden ons bewust hoe zeer wij geneigd zijn tot invullen voor de ander op basis van onze eigen vooroordelen en interpretaties.
  • We realiseren ons hoe slecht onze maatschappij aangepast is.
  • Dat het nog verre van een gewoonte is om rekening te houden met mensen met een beperking, of liever gezegd, dat we erg laks zijn om ons te verdiepen in de ander, de verschillen te accepteren en te benutten.
  • Het tolken heeft een positief neveneffect: het creëert rust tijdens deze twee dagen. Want in het belang van Iris en haar tolken passen we ons praattempo aan en we praten niet door elkaar ☺. Dus zo leiden de verschillen tot een voordeel.
  • Gefascineerd kijk ik naar de behendige hand/armgebaren en mimiek van de tolken en ontdek al snel dat het een compleet andere taal is dan het Nederlands. Daardoor is het ook  niet vanzelfsprekend dat iemand die doof is geboren een Nederlandse tekst kan lezen en begrijpen.  Zonder deze kennis zou ik dus denken dat ik er met de ondertiteling van een video wel ben, maar niets is minder waar. Een gebarentolk is hoe dan ook een must.

 

Na de training heb ik via e-mail Iris nog wat uitgebreider gesproken over haar keuze om ondernemer te worden, haar obstakels, knelpunten en uitdagingen als dove vrouw. In mijn volgende blog deel ik haar  8 tips om ondernemend Nederland inclusiever te maken.

 

Ik ben Esther Hoenderdos-Elsinger en het is mijn missie dat iedereen –gezond, niet gezond, begrensd, onbegrensd- binnen de eigen fysieke en mentale grenzen toegevoegde waarde kan leveren op een plezierige, gezonde, duurzame en flexibele manier door het effectief inzetten van talenten op basis van wederzijds respect en vertrouwen.

Wil jij  als ondernemer je bedrijf slim en inclusief  inrichten? Klik dan hier voor het maken van een afspraak.

 

Met dank aan Iris: https://www.deafbyiris.com/

Geen reactie's

Geef een reactie