5 lessen die ik leerde van een dove deelnemer en die jou helpen samen slimmer te groeien

Iris neemt 2 gebarentolken mee en gedrieën voegen ze iets extra’s toe aan onze twee trainingsdagen. Zij leren ons namelijk veel over de onwetendheid van horenden over doven en slechthorenden.

Iris is vanaf haar babytijd doof en onze eerste dove deelneemster. Zij neemt deel aan de training die ik samen met Petra Fehring van de Academie voor Virtueel Professionals geef voor startende online ondernemers.

Wij leren  5 waardevolle lessen van haar:

1 Invullen voor de ander

Hoezeer wij (horenden) geneigd zijn tot invullen voor de ander (doven en slechthorenden) op basis van onze eigen vooroordelen en interpretaties.

Het is bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat iemand die doof geboren is een Nederlandse tekst kan lezen en begrijpen.

Gefascineerd kijk ik naar de behendige hand/armgebaren en mimiek van de tolken en ontdek al snel dat het een compleet andere taal is dan het Nederlands.  Zonder deze kennis zou ik denken dat ik er met de ondertiteling van een video wel ben, maar niets is minder waar. Een gebarentolk is hoe dan ook een must.

2. Slechte toegankelijkheid

Hoe slecht onze maatschappij aangepast is aan dove mensen, maar ook aan mensen met een beperking in het algemeen.

Om op het voorbeeld onder ‘1’ door te gaan: hoeveel websites zijn er aangepast aan dove bezoekers?

Die van jou?

3. Onvoldoende rekening houden met anderen

Dat het nog verre van een gewoonte is om rekening te houden met mensen met een beperking. Of liever gezegd, dat we erg laks zijn om ons te verdiepen in de ander, de verschillen te accepteren en te benutten.

Neem jij hier de tijd voor?

4. Verschillen leiden tot een voordeel

Het tolken heeft een positief neveneffect: het creëert rust tijdens deze twee dagen. Want in het belang van Iris en haar tolken passen we ons praattempo aan en we praten niet door elkaar ☺.

En doordat we ons in elkaar verdiepen, zien we nieuwe mogelijkheden en kansen.

5. 1 op de 10 Nederlanders heeft een matige of ernstige beperking

In Nederland hebben ruim 1,7 miljoen kinderen en volwassenen een matige of ernstige beperking. Dit betekent 1 op de 10 Nederlanders!

Daarnaast is een grote groep mensen (ongeveer 3,6 miljoen, 1 op de 5 Nederlanders) in mindere mate beperkt.

Zo’n grote groep wil je toch niet over het hoofd zien? Niet als medemens, maar ook niet als klant, relatie en teamlid?

Wil jij samen slim inclusief groeien? Neem deze 5 lessen ter harte en wordt ook een inclusieve ondernemer: in dit artikel deel ik nog eens 8 tips van Iris om dit in de praktijk te brengen.

Succes!


Ik ben Esther Hoenderdos-Elsinger. Ik help ambitieuze ondernemers een ijzersterk team en veerkrachtige organisatie te bouwen, zodat zij, op hun eigen voorwaarden, hun bedrijf kunnen laten bloeien en verder groeien.

Wil jij  als ondernemer samen slim groeien? Boek dan een Skype-assessment-sessie. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Met dank aan Iris: https://deafbyiris.com

Geen reactie's

Geef een reactie