Hoe jij de voorwaarden schept voor een ijzersterk team

Hoe vaak heb ik een ondernemer of leidinggevende niet horen verzuchten dat ‘een teamlid  weer eens geen verantwoordelijkheid neemt’, dat ‘je toch ook aan alles zelf moet denken’, dat je ‘ook niets aan ‘ze’ over kan laten” en ‘dat je het dan net zo goed zelf kan doen’.

Denk jij dat ook (weleens)?

En vertel dan eens eerlijk, weet jij of zij weten wat jij van hen verwacht en weten zij wat zij van jou kunnen verwachten? Een hele mond vol, maar wat ik bedoel: zijn de verwachtingen over en weer wel helder?

En heb jij voor de voorwaarden gezorgd om die verwachtingen waar te maken?

Als jij werk wilt maken van een ijzersterk team en nooit meer het gevoel wilt hebben dat je het allemaal zelf moet doen,  pak pen en papier en stel jezelf de volgende 9 vragen:

 1. Is de missie duidelijk, de doelen, de mijlpalen, de grenzen, de waarden en normen?
 2. Is het duidelijk wat jullie met elkaar of individueel nodig hebben om de doelen en tussendoelen te bereiken?
 3. Zijn de deadlines helder, voor jou en voor iedereen?
 4. Weten jullie hoe en wanneer jullie elkaar nodig hebben, wanneer en waarvoor jullie elkaar aanhaken?
 5. Is duidelijk welke evaluatiemomenten er zijn?
 6. Ken jij je teamleden,  echt?
 7. Weet jij wat hen motiveert?
 8. Waar hun hart ligt?
 9. Wat hun unieke talenten zijn?

Zit er een ‘nee’ tussen?

Dan is er werk aan de winkel!

 • Want als het speelveld, de regels en de rollen niet helemaal duidelijk zijn voor jou, hoe kunnen ze  dan duidelijk zijn voor jouw team?
 • Hoe is het dan mogelijk om werk zonder problemen uit te voeren?
 • Hoe kunnen mensen hun verantwoordelijkheid nemen, als niet duidelijk is wat dat precies inhoudt?

Schep dan deze 4 voorwaarden in je organisatie:

1. Bepaal het speelveld

Jij zorgt ervoor dat het speelveld duidelijk is, er zijn duidelijke grenslijnen en spelregels (doelen, waarden, normen).

Als je echt los wilt laten, dan is deze stap onmisbaar. Doe je dit niet, dan blijf jij continue nodig om aanwijzingen te geven. En laat je dat nu net niet willen. Dat heeft namelijk een aantal nadelen:

 • jij speelt jezelf nog steeds niet vrij om andere dingen met je kostbare tijd te doen.
 • je benut de talenten van je teamleden onvoldoende door jouw manier op te leggen.  Daarmee beperk je de creativiteit, motivatie en ontwikkeling van je team.

2. Neem ideeën, gevoelens, behoeften en wensen van alle teamleden serieus

Elk mens, elk teamlid, heeft dingen die hem of haar uniek maken. Omarm dit, leer van elkaar, haal het beste uit elkaar en creëer zo een groot gevoel van saamhorigheid.

Dit is de basis voor continue ontwikkeling, het nemen van eigen initiatief en geeft ruimte om fouten te maken, te experimenteren, te leren, te verbeteren en excelleren.

Alleen zo kom je tot groei en bijzondere prestaties.

3. Het werk is te doen, maar ook uitdagend

Bewaak dat teamleden werk doen dat ze aankunnen. Je kunt geen resultaten verwachten als het werk hun vermogen of kennis te boven gaat.

Ook als je de lat te laag legt maak je mensen niet blij.

In beide gevallen gaat het ten koste van zelfrespect en zal het de individuele en de groepsresultaten nadelig beïnvloeden.

4.  Communiceer, communiceer en communiceer!

Communicatie is de lijm in je organisatie. Alles wat hierboven staat kan alleen groeien en bloeien als je met elkaar in contact blijft en veel en vaak communiceert met elkaar.

Blijf dus in gesprek met je teamleden en zie elkaar als gelijken.  Je hebt elkaar allemaal even hard nodig als de onmisbare schakels in een ketting. Evalueer, leer en stuur bij waar nodig.

Succes!


Ik ben Esther Hoenderdos-Elsinger. Ik help ambitieuze ondernemers een ijzersterk team en veerkrachtige organisatie te bouwen, zodat zij, op hun eigen voorwaarden, hun bedrijf kunnen laten bloeien en verder groeien.

Wil jij, ambitieuze ondernemer,  een  ijzersterk team bouwen?  Boek dan een Skype-assessment-sessie met mij. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Geen reactie's

Geef een reactie