Delegeren en loslaten – hoe je dat met vertrouwen doet | Bouwsteen 2

In mijn vorige blog gaf ik je de eerste bouwsteen om met vertrouwen werk los te laten, te delegeren en een krachtig succesvol team op te bouwen: waardevol werk.

De tweede bouwsteen is: zelf bepalen hoe je het doel bereikt.

Hoe vaak heb ik een ondernemer of leidinggevende niet horen verzuchten dat ‘een teamlid  weer eens geen verantwoordelijkheid neemt’, dat ‘je toch ook aan alles zelf moet denken’, dat ‘je het dan net zo goed zelf kan doen’.

Denk jij dat ook (weleens)? En vertel dan eens eerlijk, hoe duidelijk is het speelveld, waarover ik het in het vorige blog had, voor jou en jouw teamleden? Weten zij wat jij van hen verwacht en weten zij wat zij van jou kunnen verwachten?

 • Is de missie duidelijk, de doelen, de mijlpalen, de grenzen, de waarden en normen?
 • Is het duidelijk wat jullie met elkaar of individueel nodig hebben om de doelen en tussendoelen te bereiken?
 • Zijn de deadlines helder, voor jou en voor iedereen?
 • Weten jullie hoe en wanneer jullie elkaar nodig hebben, wanneer en waarvoor jullie elkaar aanhaken?
 • Is duidelijk welke evaluatiemomenten er zijn?
 • Ken jij je teamleden,  echt?
 • Weet jij wat hen motiveert?
 • Waar hun hart ligt?
 • Wat hun unieke talenten zijn?

 

=> Kortom: is het speelveld duidelijk, evalueren jullie regelmatig en sturen jullie bij?

Weet je de Why, de What, de Key Results (OKR’s)?

John Doerr vertelt hierover meer in zijn Tedtalk:

 

 

Zorg dus dat jij deze tweede bouwsteen een goede plek geeft in het fundament van je bedrijf. Zorg dat teamleden zelf kunnen bepalen hoe zij het doel bereiken.  Dit doe je door ervoor te zorgen dat

#1 Het speelveld duidelijk is, er zijn duidelijke grenslijnen en spelregels (doelen, waarden, normen).

Als je echt los wilt laten, dan is deze stap onmisbaar. Doe je dit niet, dan blijf jij continue nodig om aanwijzingen te geven. En laat je dat nu net niet willen. Dat heeft namelijk een aantal nadelen:

 1. jij speelt jezelf nog steeds niet vrij om andere dingen met je kostbare tijd te doen.
 2. je benut de talenten van je teamleden onvoldoende door jouw manier op te leggen.  Daarmee beperk je de creativiteit, motivatie en ontwikkeling van je team.

 

#2 Ideeën, gevoelens, behoeften en wensen van alle teamleden worden gerespecteerd en serieus genomen.

Elk mens, elk teamlid, heeft dingen die hem of haar uniek maken. Omarm dit, leer van elkaar, haal het beste uit elkaar en creëer zo een groot gevoel van saamhorigheid. Dit is de basis voor continue ontwikkeling, het nemen van eigen initiatief en geeft ruimte om fouten te maken, te experimenteren, te leren, te verbeteren en excelleren. Alleen zo kom je tot groei en bijzondere prestaties.

#3 Het werk te doen is, maar ook uitdagend.

Bewaak dat teamleden werk doen dat ze aankunnen. Je kunt geen resultaten verwachten als het werk hun vermogen of kennis te boven gaan. En ook als je de lat te laag legt maak je mensen niet blij. In beide gevallen gaat het ten koste van zelfrespect en zal het de individuele en de groepsresultaten nadelig beïnvloeden.

Communicatie is de lijm 

Houd alle 3 de pijlers nauwgezet in de gaten. Blijf in gesprek met je teamleden en zie elkaar als gelijken.  Je hebt elkaar allemaal even hard nodig als de onmisbare schakels in een gouden ketting. Evalueer, leer en stuur bij waar nodig.

Succes!

 

Ik ben Esther Hoenderdos-Elsinger en het is mijn missie dat iedereen –gezond, niet gezond, begrensd, onbegrensd- binnen de eigen fysieke en mentale grenzen toegevoegde waarde kan leveren op een plezierige, gezonde, duurzame en flexibele manier door het effectief inzetten van talenten op basis van wederzijds respect en vertrouwen.

Wil jij  als ondernemer werk maken van loslaten en delegeren en een krachtig team neerzetten? Klik dan hier voor het maken van een afspraak.

Geen reactie's

Geef een reactie