Hoe wij obstakels overwonnen

Een van mijn mooiste wonderlijk-werken-met-een-beperking ervaring die mij altijd zal bijblijven is op het plekje op de foto hierboven.

Het is 2008. Mijn dochter en zoon, ze zijn tweeling en toen 11 jaar oud, zitten hier aan hun huiswerk van groep 7. Stel je even voor. Nu nog ingespannen bezig om hun sommen te maken en hun taalopdracht te doen. Maar na een uurtje of 2 hard werken zijn ze klaar en dan hup, flippers aan, duikbril op en die prachtige lauwwarme zee in. Op ontdekkingstocht in de onderwaterwereld. Elke duik weer anders. De rest van de dag is er voor het ontdekken van de wonderlijke wereld om hun heen, zowel boven als onderwater.

Mijn dochter werkt daar, op die wonderlijke plek, met een beperking. Zij is geboren met een ernstige hartafwijking en had op haar derde jaar al een aantal openhartoperaties achter de rug. Wij zijn twee keer 6 maanden met ze op wereldreis geweest. De eerste keer op hun vierde, naar Azië en Nieuw Zeeland. De tweede keer waren ze al leerplichtig, op hun elfde, en reisden we door Midden Amerika. Wij hebben zelf de voorwaarden geschept om dat te kunnen doen. Soms was dat een beetje pionieren. In goed overleg met de artsen, met steun van school, onze familie en vrienden.

Ons motto werd: haal het optimale uit het leven. Niet later, maar nu!

Mijn zoon en dochter zijn dus begonnen als Digital Nomad in Midden Amerika. Zij volbrachten met vlag en wimpel groep 7. Vanuit Nederland begeleid door de wereldschool en wij waren hun meereizende leraren. Bijzonder om mee te maken, een ervaring om nooit te vergeten en we zijn blij dat wij ons, toen en nu nog steeds, niet laten beperken.

Het vergt best wel wat moed, doorzettingsvermogen en focus om de dingen te doen op onze voorwaarden.

Maar eerlijk is eerlijk. Je doet het niet zo maar.  Om alle obstakels en weerstand te overwinnen. Om er echt voor te gaan. Om niet te denken aan wat er allemaal mis kan gaan (en heus dat word je door anderen echt wel aangepraat). Ik denk zo dat, als jij een ondernemer met een beperking bent (en let wel, in zekere zin is iedereen beperkt. Lees hierover meer in mijn artikel De kans van beperkingen en hoe je die benut), dat je dat ook herkent. Dat anderen voor jou denken en helaas iets te vaak je belemmeren in plaats van motiveren.

Hieronder deel ik een aantal obstakels waar wij mee te maken hadden en hoe wij hier mee omgingen.

  • Onze dochter gebruikte in 2001, ten tijde van onze eerste lange reis, bloedverdunnende medicijnen. Dat betekende dat ze regelmatig geprikt moest worden door de trombosedienst. Een groot obstakel dus. Maar: er was net een apparaatje op de markt om zelf de antistollingswaarde van het bloed te bepalen (nu, in 2018, is dat heel gewoon, maar in 2001 nog niet). Wij gingen als een van de eerste ouders op cursus om dit te leren. En ik denk dat we ook de eersten waren die er met een kind mee op reis gingen. We deden dat echt niet onbezonnen. Haar cardioloog was helemaal voor, maar de arts van de trombosedienst vond het eigenlijk maar niets. Een van de weerstanden die wij dus het hoofd moesten bieden.
  • Met het doen van die cursus en eerst een paar maanden thuis leren en wennen, waren we er nog niet. De strips die je destijds voor het meten gebruikte moesten namelijk gekoeld bewaard worden (hoeft nu gelukkig ook niet meer). Ons reisplan was Azië en we zouden gaan backpacken. Dus dat was best een probleem. Na veel zoeken vonden we geleizakjes waarin we ze gekoeld konden vervoeren. Eenmaal op reis betekende dat wij altijd zochten naar een guesthouse waar wij de koelkast mochten gebruiken. Eerst een koelkast, dan pas een bed :-).
  • De leerplicht was het belangrijkste obstakel voor onze tweede lange reis in 2008. Na onderzoek wisten we dat we geen toestemming zouden krijgen van de leerplichtambtenaar. Dat hebben we creatief opgelost door ze tijdelijk uit onze gemeente te laten schrijven en ze te laten verhuizen naar een adres in Costa Rica. Heel bijzonder, maar het werkte.

Kortom we hadden obstakels, zoals die hierboven, hebben er oplossingen voor gevonden, zijn op reis gegaan en het is allemaal gelukt. We hebben genoten en we zijn allemaal gezond en wel thuis gekomen.

=> Welke obstakels loop jij tegenaan of werp jij voor jezelf op, bijvoorbeeld als het gaat over het opzetten of runnen van je eigen bedrijf?

Mijn tip voor iedereen die wil werken en leven op zijn eigen voorwaarden, met of zonder beperking: ken jouw specifieke voorwaarden. Wat heb je nodig? Wat zijn jouw grenzen? Wat zijn de risico’s waarmee je te maken hebt?

Bij ons was dit:

  • Op het moment dat wij gingen reizen was de gezondheid van mijn dochter stabiel en het was niet de verwachting dat dat op korte termijn zou veranderen. Haar behandelend arts stond achter onze plannen en gaf ons een ‘go’. Als dat niet zo was geweest waren we niet gegaan.
  • Gezondheid is topprioriteit, bij twijfel pasten we onze plannen aan. We wisten ook altijd wat de snelste route naar een vliegveld was om weer terug naar Nederland te vliegen.
  • Wij reisden alleen maar door landen waar de gezondheidszorg goed was en een goed ziekenhuis snel te bereiken.
  • We vermeden malaria gebieden.
  • We gingen niet naar afgelegen plekken waar we niet snel weg zouden kunnen. • We reisden op een tempo die past bij kinderen. Langzaam dus. We namen overal alle tijd voor. Er was ook tijd voor knutselen, spelen, slaapjes. En toen ze leerplichtig waren, maakten we voldoende ruimte voor ze om hun huiswerk te kunnen maken op een leuke rustige plek.
  • We investeerden tijd in elkaar. Tijdens busreizen heb ik hele verhalen voor de kinderen verzonnen, uren konden ze daar naar luisteren. Mijn fantasie en creativiteit werd aardig op de proef gesteld. Zij vonden het heerlijk, ook omdat ze zelf invloed konden uitoefenen op het verloop van het verhaal. Dus dat liever, dan een boek. We verzonnen spelletjes en we zochten wandelroutes waar ze konden klimmen en klauteren.

En ondanks onze voorwaarden en grenzen hebben wij zoveel leuke dingen gedaan, zoveel moois gezien, zo genoten. Het was alle voorbereidingen, inspanningen, obstakels overwinnen, meer dan waard!

Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten.

Een uitspraak van Jules Deelder. Ik zag hem aan de zijkant van een flatgebouw in Rotterdam.

Mijn advies: weet wat jouw grenzen zijn, ken jouw randvoorwaarden en daarbinnen kun je alles doen wat je maar wilt. Trek je niet teveel aan van anderen, durf je eigen pad te volgen, blijf trouw aan jezelf en ga ervoor. Leef je leven op jouw voorwaarden en creëer de mogelijkheden en omstandigheden om dat te doen.

=> Heb jij net bedacht tegen welke obstakels jij aanloopt?

Kijk nu eens door de bril van Jules: zie jij nu welke mogelijkheden er binnen jouw perken zijn? Laat de vraag maar even sudderen. Er komen vast mogelijkheden bij je op de komende tijd!

Succes!

 


 

Ik ben Esther Hoenderdos-Elsinger. Ik help ambitieuze ondernemers een  ijzersterk team en veerkrachtige organisatie te bouwen, zodat zij, op hun eigen voorwaarden, hun bedrijf kunnen laten bloeien en verder groeien.

Wil jij ontdekken hoe jij als ondernemer binnen je eigen grenzen kunt bereiken wat je wilt? Wil jij samen met mij door de bril van Jules kijken?  Boek dan een Skype assessment sessie met mij. Klik hier voor het maken van een afspraak.

 

Geen reactie's

Geef een reactie