Een effectieve aanpak om mantelzorgtaken te combineren met ondernemen

‘Mantelzorg kost heel veel energie. Het is dan fijn als je andere energiebronnen aan kunt boren om je energiebalans weer aan te vullen. Mijn werk als ondernemer is daarin heel belangrijk. Het is voornamelijk een energieleverancier’

zegt Yvonne tegen mij. In dit artikel deelt zij 6 tips met jou hoe zij dit elke dag weer voor elkaar krijgt.

Wat ondernemer Yvonne Smedts (vays.nl) vooral bijzonder maakt is dat zij het werken in en aan haar bedrijf combineert met intensieve mantelzorg voor haar zoon én haar moeder. En die combinatie gaat haar goed af.

Sterker nog, ten opzichte van haar jaren in loondienst is er een wereld van verschil. In die tijd cijferde ze zich vooral weg. Deed werk dat ze met twee vingers in haar neus kon doen.

Prima natuurlijk, maar op een dag breekt dat haar toch op. Energiepotje is bijna leeg.

Een nieuwsbrief van de Academie voor Virtueel Professionals komt als geroepen en zorgt ervoor dat Yvonne de stap waagt richting het virtueel ondernemerschap.

Met succes. Ze is een van de eerste Virtueel managers in Nederland en sinds enkele jaren ondersteunt zij als spin in het web vanuit haar bedrijf zzp-ers en mkb-ondernemers. Flexibel, in eigen controle, vaak vanuit huis en af en toe op locatie.

‘Aan jezelf wegcijferen heeft op de lange termijn niemand iets. Op een dag is je energie op en sta je met lege handen.’

Het ondernemen bood haar de kans te investeren in zichzelf, haar talenten te ontwikkelen en die ook ten volle te benutten.

Het gaf haar de vrijheid om haar eigen tijd in te delen, op eigen voorwaarden te werken en te kiezen voor het werk dat haar het meeste energie geeft.

Dat geeft haar vleugels, kracht en de energie om haar mantelzorgtaken te combineren met gezin, sociale contacten, werk, daar veel plezier aan te beleven en ook nog eens goed voor zichzelf te zorgen.

Natuurlijk is dit niet van de ene op de andere dag zo gekomen, een heel proces is hier aan vooraf gegaan.

Daarom vroeg ik Yvonne om vanuit haar rol als ondernemer, als virtueel manager en vanuit haar persoonlijke ervaring als mantelzorger een aantal gouden tips te delen.

Wat doe je als je als ondernemer (plotseling) geconfronteerd wordt met mantelzorgtaken, een langdurig ernstig ziek kind, partner of ouder. Het overkomt je, maar hoe ga je daarmee om als je op die rijdende trein van het ondernemerschap zit?

1 Bouw een ijzersterk team

Zorg dat ieders rol duidelijk vastligt, dat iedereen weet wat er moet gebeuren, dat alle terugkerende taken in processen vastgelegd worden, dat iedereen zijn verantwoordelijkheid weet en neemt en dat je elkaar voor de volle 100% vertrouwt.

2 Communiceer!

Deel met elkaar wat er speelt. Wees open. Houd geen dingen achter (ook al vind je het pijnlijk om te delen of is het in jouw ogen een futiliteit). Weet van elkaar wat de verwachtingen zijn en toets dit regelmatig.

3 Houd je bedrijfsdoel voor ogen en weet wat voor jou het allerbelangrijkst is

Doe alleen dingen die nodig zijn om je doel te behalen. Focus in combinatie met jouw waarden, dat wat voor jou het allerbelangrijkst is, zorgt ervoor dat je een leidraad hebt om keuzes te maken en zo je schaarse tijd en energie in goede banen kunt leiden.

4 Doe vooral wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt

Deel en delegeer! Als het goed gaat met jou kun je de hele wereld aan. Dus creëer zelf die omstandigheden! Onderzoek dit bij jezelf, maar ook bij je team. Zorg voor een win-win situatie. Overleg met je team waar ieders talenten liggen en sterke punten, hoe je elkaar aan kunt vullen en op kunt vangen, hoe de taken het best verdeeld kunnen worden en of er slimme tools en systemen zijn om het werk makkelijker en efficiënter te laten verlopen.

5 Bepaal je grenzen en bewaak ze

Bepaal je grenzen zowel voor de uren die jij kunt en wilt besteden aan mantelzorgtaken, als voor het aantal uren dat je kunt en wilt werken. Houd rekening met de tijd en ruimte die je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen. Tijd doorbrengen met je gezin, het onderhouden van sociale contacten, tijd voor jezelf, ontspanning e.d. Weet wat voor jou belangrijk is om jezelf in optimale conditie te houden. Goed voor jezelf zorgen is geen luxe, maar bittere noodzaak om jezelf optimaal gezond te houden en opgewassen te zijn tegen alles wat op je pad komt. Dat betekent ook dat je soms nee moet zeggen. Op je werk of in privé. Train jezelf hierin of laat je hierin begeleiden door vrienden of een professional.

6 Doe het samen

Houd je grenzen in de gaten en vraag hulp. Doe het niet alleen.

Het beste is natuurlijk om je bedrijf vanaf dag 1 zo veerkrachtig mogelijk in te richten. Alleen dan profiteer je echt van de vrijheid van het ondernemen. Op jouw voorwaarden, binnen jouw grenzen. Deze 6 tips zetten je in ieder geval alvast op het juiste spoor.

Succes!


Ik ben Esther Hoenderdos-Elsinger. Ik help ambitieuze ondernemers een ijzersterk team en veerkrachtige organisatie te bouwen, zodat zij, op hun eigen voorwaarden, hun bedrijf kunnen laten bloeien en verder groeien.

Heb jij als ondernemer of als teamlid net als Yvonne te maken met mantelzorgtaken en wil jij aan de slag met haar tips? Wil jij ontdekken hoe jij beperkt, maar wel ongelimiteerd, waarde kunt (blijven) toevoegen en je bedrijf veerkrachtig kunt maken? Boek dan een Skype-assessment-sessie met mij. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Met dank aan Yvonne Smedts, Virtueel manager, https://www.vays.nl/ 

Geen reactie's

Geef een reactie